Alpár Feszt 2021

Az Alpárfeszt rövid története

Az Alpárfeszt tradíciója 2013-ban jött létre.

Az Alpárfeszt rövid története

Az Alpárfeszt tradíciója 2013-ban jött létre. Egy baráti társaság amely, addig a településen kisebb koncerteket szervezett és különböző zenekarokban muzsikált, úgy gondolta megpróbál egy nagyobb, több zenekaros koncertet létrehozni. Az első évben egy Tiszaalpár belterületén található helyi szórakozóhelyen lett megtartva az akkor még gyerekcipőben járó rendezvény. A látogatók száma kb. 50 ember lehetett.

Közönség, közösség

Célközönségünk a mai Underground zenei szférát kedvelő fiatalok, fiatal felnőttek zöméből érkezett hozzánk az utóbbi esztendők tapasztalatai alapján. Örömteli, hogy az idősebb korosztály is otthon érzi magát nálunk, az eddigi eseményekre több alkalommal kilátogattak hozzánk akár 60-70 éves zenerajongók is. Közülük többen még a helyszíni sátrazást is bevállalták.

A fesztivál a mai underground szubkultúrából táplálkozik, sok lúd disznót győz elven. Hiszen a zenekarok többsége és az őket kedvelő fiatalok 60 százaléka a közép magyarországi régióból érkezik. (Kecskemét, Szeged, Tiszakécske, Kiskunfélegyháza, Kerekegyháza, Fülöpjakab, Tiszaalpár és legutóbb már Budapest is)

,,Kinek kell egy ilyen fesztivál?”

A kérdésre válaszként a Kopaszkutya c. filmből idéznék. (A Kopaszkutya egy 1981-ben készített zenés filmszatíra Szomjas György rendezésében, amely egy korabeli rockzenekar életébe nyújt bepillantást.)

Válasz a filmből:

Hobo: Annak, aki ilyen.

Póka Egon: Miért a gyerekek ilyenek?

Hobo: Azt nem tudom, de Te meg Én igen!

Hasonló elgondolásból indult ki a fesztivál kezdeménye 2013-ban, ugyanis az a 20-30 fiatal (Tiszaalpárról, Tiszakécskéről, Kiskunfélegyházáról, Fülöpjakabról) ,,ilyenek” voltak.

A második évre jelentős változás állt be. Az esemény kiköltözött a településen kivülre, az ún. Régi Tüzép helyére, amely sokkal alkalmasabbnak bizonyult a rendezvény lebonyolítására. A második évben 2 naposra fejlődött az Alpárfeszt. Nőtt a résztvevő zenekarok száma és a látogatottság is. Ezzel párhuzamosan mind infrastrukturálisan, mind a vendéglátásban fejlődött a rendezvény.

A következő két évben, 2016-ban és 2017-ben folyamatos fejlődésen ment át az Alpárfeszt. Megérkeztek a nevesebb előadók; 2016: FISH, 2017: a Fonogram-díjas Apey and the Pea. Emellett nemzetközi szinten is színesedett a felhozatal, hiszen érkeztek Szerbiából és Skandináviából is zenekarok. 2017-ben a Magyar Televízióban is szóba került a fesztivál, ám a rendezvény jellege továbbra is baráti összejövetel hangulatú.

2017-ben az ország számos pontjáról érkeztek látogatók. A nyírségi és a dunántúli településekről, illetve Budapestről is egyre többen keresik fel a fesztivált.

A 2018-as évben ötödik alkalommal került megrendezésre az Alpárfeszt. Az elő munkálatok: az akvirálás, a támogatók felkeresése már 2017 nyarán megkezdődött.

2019-ben folytatódott a rendezvény, melynek népszerűsége a fellépő zenekaroknak köszönhetően tovább nőtt. A 2019-es rendezvényen Takács Borisz forgatott dokumentumfilmet az Alpárfesztről. A film ,,ALPÁR UNDERGOUND” néven megtekinthető a közismert videó megosztó portálon.

2019-ben közel 30 produkció mutatkozott be három nap alatt (köztük olyanok mint az AWS, a LAZARVS, a Jumping Matt & his combo vagy éppen a Gypo Circus) a fesztivál színpadán.

2020-ban a pandémia miatt a rendezvény elmaradt. Sokunk nagy szomorúságára. Csak az előzetes promóciós rendezvények, a Mini Alpárfesztek lettek megtartva (Tiszaalpáron és Budapesten a Barba Negra Trackben).

2021 az új helyszín keresésével kezdődött, amit Lakiteleken találtunk meg. Így ebben az évben a Tőserdei Autós Camping fog otthont adni a fesztiválnak.

A Zene:

A fesztivál kezdetben a ,,súlyosabb” műfajt képviselő zenekarokra támaszkodott, ám a második évtől már színesedett a stílusok skálája. Mára több zenei műfaj is megtalálható a metal és a rock mellett, úgymint az alternatív, a blues, a funky, a reggae vagy éppen a világ zene.

 

Kapcsolódó galéria